Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Filmek

Planet 51 poster Avatar poster Star Trek poster

Sorozat

poster

A nagy sárga RSS gomb!

RSS

Papi duma

2009.12.27. 23:52 ixixix

Szeretek olykor templomba járni. Igaz, ateista vagyok, mégis érdekes hallgatni amit a mise elején a pap csávó szövegel. Magyaráz a bibliából általában. És vagy erkölcsi dolgokról dumál, amiből valamin elgondolkozom, vagy csak másról, amin ugyan csak elgondolkozom...

A Biblia amúgy jó cucc, sok okos tanács van benne, ha ledobálom róla a sok felesleges szart!

Most két dolog fogott meg igazán a pap bácsi dumájában(sajnos egyik sem erkölcsi):

Azt mondta: "Isten emberré lett, hogy gyermekei lehessünk"(Jézus), meg olykor jött az "Egyszülött fia" szöveggel mikor dzsízeszről beszélt. Szóval ugye a római katolikus vallás szerint a Jézuska meg az Isten csávó egy és ugyan az, csak több alakban. Akkor viszont nem lehet maga gyermeke. Kettő, ha azért vállt emberré, hogy gyermekei lehessünk, akkor a Jézuskának vannak kölkei(legalábbis utal rá) így alapot ad rendesen sok összeesküvés sztorinak.

Másik, azt mesélte be, hogy "Akinek túl nagy a büszkesége, nem tudja befogadni Isten igéjét". Na nekem ez úgy jön le, hogy aki nem hisz magában, és gyenge, annak kapaszkodnia kell valamiben, és az lesz vallásos. Persze ez az én ateista nézetem, lehet ezt máshogy is magyarázni, ha valaki buzgó hívő.

Mára ennyi. És a tanulság: érdemes templomba járni. ...de ne maradjatok az ismétlődő részre!

5 komment

Címkék: vallás megmondom

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldcitrom.blog.hu/api/trackback/id/tr241627378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eien 2009.12.28. 09:58:18

Szia :D
Szerintem épp ezért képmutató egy kicsit az egyház. Sosem értettem meg, hogy az emberek miért vetnek ekkora hitet valami olyanba, amely létezése csak elméletileg ismert el - elég régóta ugyan -, de gyakorlatilag _semmi_ se bizonyítja, hogy létezik, és mégis életeket "áldoznak fel" neki. És pont ez a büszkeséges állítás igazolja azt, hogy az emberek milyen értelmetlen dolgokba képesek kapaszkodni, csak mert üdvösséget remélnek. Az én elméletem az, hogy ennek az egész vallásnak az a lényege - legalábbis ezzel indult anno -, hogy amit az emberek nem tudtak megmagyarázni, azt egy felsőbb hatalom tettének tudták be, aztán ha már ez a hatalom ennyire szuper, miért ne adna üdvösséget... Igaz, nem értek hozzá, nem voltam még a templomunkban sem itthon, meg csőateista vagyok, és lehet, hogy ökörségeket hordtam össze, de lényegében egyetértek veled. Aztán meg miért lenne ez akkora faszság, mikor úgyis tudjuk, hogy az egyháznál a hatalom. Akkor hogy is van ez a nagy szeretet és üdvösség? Persze, valahogy a 21. században is hinni kell... ~ :D

tükröm-tükröm · http://felbetepve.blog.hu/ 2009.12.28. 15:52:05

@eien: Szerintem szükség van vallásra. Hiszen sok embernek szüksége van hitre, hogy ne hagyja el magát. Ez most lehet okoskodósan hangzott, vagy nem lehet érteni, de a lényeg:
A vallás is csak egy a sok dolog közül, amiben az emberek hisznek. Csak éppen valamiért a vallást a legtöbb másik fölé helyezik. Ez adja azt az erőt, ami kitartást ad nekünk az élethez. Ha nem lenne vallás, egy nagyon fontos dologgal lennénk szegényebbek. Lehet, hogy nem érezzük hitünket, de mégis mélyen ott lakozik bennünk, és segít együttélni az élet faszságaival.
Én jómagam katolikusnak vagyok keresztelve, de sosem hittem benne. Nemrégiben a rasztafáriánizmus(jajj de csúnya szó) játszott nagy szerepet életemben, sajnos már nem él bennem az az életérzés. Még mindig bennem élnek azok a "tanítások", amikkel ezidő alatt találkoztam. És fontosak számomra.
De nem érzem létszükségletnek a vallást.
Az egyházról csak annyit, hogy egy kibaszott nagy faszság, főleg a katolikus egyház. Vizet prédikál, bort iszik.
Magyarul annyi, hogy fontos a vallás, még ha nem is igaz belőle semmi, akkor is. De ezt nem tudhatjuk.

ps.: sorry ha nem érthető a szövegem, nem vagyok topon :-)

eien 2009.12.28. 22:35:19

@zöldcirom: Persze, kell is a hit, csodákra képes, de mértéktartóan kell csinálni szerintem. Mert a hit segítsége relatív, és ha egymás után sokszor bukik a hívő ember, a sima csalódás mellett még fel kell dolgoznia azt is, hogy a hite voltaképpen felesleges volt. Az egyház meg nem a középkori hatalmat akarja visszahozni, szép is lenne, "Figyelem! Ma 14:10-kor nyilvános eretnekégetést tartunk a Hősök terén, két security-s ugrik le a mammutból, ha valakinek közben adakozni lenne kedve az egyháznak!" (Jó, ez vicc akart lenni, és bocsánat, nem hagyhattam ki :D) Szóval szerintem a gazdasági életet akarja irányítani, és nagyon sok dologba beleszólhat, voltaképp szinte mindenbe, ha okosan csinálja, és lehet, hogy csak mi nem vesszük észre. Persze, szebben is meg lehet ezt közelíteni, de sajnos szélsőséges vagyok, és nem a nézeteim miatt írtam mindezt :S A hívőktől bocs, szuverén vélemény ~

eien 2009.12.28. 22:39:04

@tükröm-tükröm: Igen, szerintem mindenki nyilvánul meg néhanapján úgy, hogy "úr isten!! vagy jéézusom!" (a csúnyább verziókat nem említem, de lényegében ugyanaz), és bár ezeknek nincs sok jelentőségük a mi szempontunkból most, de ez is csak azt támasztja alá, hogy milyen régóta elfogadott dolog ez, hiszen az ilyen szólások kialakulásához nem kis idő kell. És ami ennyire elfogadott, népszerű, abban lehet valami, a hit meg néha tényleg tud csodát csinálni. Ezért maradhatott fenn ennyi ideig ez az egész, mert az embernek szüksége van rá, én elismerem.

eien 2009.12.29. 11:40:31

@zöldcirom: Sajnos nekem csúnya a szám, így általában egy cifrább kifejezés keretein belül említem meg istent vagy jézust :D
süti beállítások módosítása